Wat is techniek?

Voetbal is een teamsport. Waarbij samenwerken tussen spelers bij het aanvallen, verdedigen en omschakelen essentieel is. Om deze samenwerking goed op elkaar af te stemmen is een goede communicatie tussen spelers onderling nodig. Binnen de voetbaltheorie wordt communicatie gezien als de hoogste orde in het voetbal.

Vervolgens worden in deze samenwerking keuzes gemaakt door de spelers, waarvoor inzicht nodig is. En vervolgens zal deze keuze uitgevoerd moeten worden. En hierbij is de techniek dus essentieel. Om de samenwerking tussen spelers en de daaropvolgende keuzes te doen slagen is techniek dus doorslaggevend!
 

  • Zonder goede techniek, heeft communicatie tussen spelers en voetbalinzicht geen rendement!


Niet voor niets pleit Johan Cruijff al jarenlang voor trainen op techniek, met name in de jeugd waarin de basis wordt gelegd voor de techniek van een voetballer.

Echter mag het trainen van techniek op techniek nooit een doel op zich zijn. Techniek dient altijd in relatie te staan tot wedstrijdspecifieke handelingen, waardoor techniek een intentie krijgt. Johan Cruijff zei dit in zijn eigen woorden als volgt:

 

      Een goede techniek is niet duizend keer een bal hooghouden of vier dubbele
      scharen achter elkaar maken. Een goede voetbaltechniek is functioneel. Het is een manier
      van denken: Dat je door goede technische vaardigheden tijd wint, meer controle hebt en
      daardoor meer tijd hebt om voetbalintelligente keuzes te maken in het veld.

 

Uiteindelijk gaat het er dus om wat je met jouw techniek doet. Zonder communicatie tussen spelers en inzicht verliest ook techniek zijn efficientie en effectiviteit. Inzicht gekoppeld aan een uitstekende techniek biedt daarom de basis om echt ‘goed’ te worden in voetbal. Beide facetten: Techniek en voetbalintelligentie wordt getraind bij voetbalacademie Next Football.